Březen 2016











Zelený čtvrtek

24. března 2016 v 8:41 | clam
I když to zelení vylézá ze země pomalu, jistě najdeme mladé kopřivy. Čaj z kopřiv je výborný na jarní očistnou kůru. Po dobu tří týdnů vypijte během dne asi půl litru čaje z kopřiv. Kopřivy se hodí i do velikonočních nádivek, salátů. Kopřiva zažene únavu, vyčistí krev i pleť, zmizí žaludeční potíže i alergie.
Naučte se více pít. Mějte před sebou neustále sklenici vody. Vyzkoušejte vodu s kouskem syrového zázvoru. Ráno si do vody přidejte pár kapek citronu.
No a čtu tady dobrou radu. Jezte denně aspoň šedesát procent čerstvé rostlinné stravy, pokud možno z místních zdrojů. Vařte jednoduše a na jídlo dávejte zelené natě a bylinky. Omezte cukry, mnoho potravin je obsahuje, aniž to tušíte / ochucené jogurty, instant. polévky, chléb / Skrytý cukr je i v tzn. dietních potravinách. NAUČTE SE ČÍST SLOŽENÍ POTRAVIN NA OBALECH. I když ty písmenka jsou malinké, nebojte se požádat prodavače o přečtení. Jde o naše zdraví.
A svátky které jsou tady, prožijme v klidu, třeba v přírodě.

Škaredá středa

23. března 2016 v 7:25 | clam
Škaredá středa... i když vlastně včera bylo škaredé úterý.. a bude hůř.
Pojďme ale na kalendář a rady, které se hodí.
Dnes je taky den meteorologie a úplněk. V rádiu jsem zaslechla, že při úplňku by se nemělo operovat... no, přejme všem operovaným a lékařům štěstí, hodně štěstí a vše dobré.
Zdraví... zdraví je základ. Základ všeho.
Taky jste ve škole dělali pokusy s hráškem? K tomu se hodí zásadně hrášek zelený neloupaný, v tom je totiž zakletý život schopný naklíčení. Takže ho asi na týden předem namočte a každý den vyměňujte vodu. Pak vodu slijte a hrášek dejte v tenké vrstvě na vatu. Dají se využít obaly z kouskovaného masa, které se prodává v obchodech. Tyto obaly se dají hodně využívat, podobně jak PETky. Takže hrášek denně v miskách propláchněte a vodu slijte, nejlepší hrášek má klíčky viditelné, ne však přerostlé. Chuť má pak nenahraditelnou, jakobyste ho právě vyloupli z lusku. Je ovšem tvrdší.
V prodejně zdravé výživy koupíme celá zrna pšenice, žita nebo ječmene a necháme je naklíčit podobným způsobem jako hrášek, jen s tím malým rozdílem, že necháme klíčky růst daleko déle, i čtrnáct dní, prostě tak dlouho, až vyrostou křehká zelená stébla. Výhonky ječmene mají vliv na celou škálu nemocí a podporují optimální fungování těla.
Máte.li děti, snad i ony rády uvítají tyhle jarní pokusy.


Z kalendáře 2

21. března 2016 v 13:40 | clam
21.3. Modré pondělí. Světový den lesů a poezie, Den zdravého spánku a taky Den za odstranění rasové diskriminace.

Březová voda prospívá nejen vlasům, je lahodná i na pití, navíc je to energetická bomba a velice cenná " živá voda". Získáme ji naříznutím nakloněného kmenu mladé břízy / jen na vlastním pozemku ! / asi tak do jedné čtvrtiny, ne víc, abychom stromu neublížili. Důležité přitom je, abychom přesně vystihli dobu, kdy se začíná nalévat míza. Vystihneme.li i správný čas, březová voda bude vytékat překvapivě rychle. Pijme ji pak bez prodlení a uvědomte si její zázračnou blahodárnost a pročisťující účinek. Tolik z kalendáře.
Doopravdy hodně věcí ještě nevím..:-)) ale určitě zvolím jinou cestu, tu kterou znám a je neškodlivá stromu. Nejen proto, že je dnes Den lesů.
Obejmutí. A nemusí to být jen bříza. Takže věřme, nebo nevěřme a objímejme.


jaro

20. března 2016 v 8:57 | clam
Květná neděle, Světový den štěstí a začátek astronomického jara. Jarní rovnodennost.
Co nejrychleji ze sebe smyjme zimní nánosy a újmy, ať nám nic nepřekáží v rozletu. Předvelikonoční doba postní nás k tomu přímo nabízí. Využijme přírodní a přirozené pročisťovací kůry, odhodlejme se k ozdravujícím půstům a až do Velikonoc zapomeňme, že existuje maso - tahle tradice je vyzkoušená staletími a má svůj hluboký smysl. Jarní únavy pak nemají šanci.
Měli bychom využít do maxima to, co nám právě se probouzející příroda nabízí. Rostou mladé výhonky kopřiv, tyhle jsou v tuto dobu nejlepší, sbíráme i potočnici, popenec, lístky pampelišky a jitrocele.. Přidáváme je do salátů, polévek, nebo si z nich vaříme čistící a energující čaje. Za oknem si pěstujeme pažitku, petrželku a zelenou cibulku, výborný je i salát polníček.V čisté přírodě můžeme sbírat pupeny hlohu, jedlého kaštanu, borovice, maliníku a ostružiníku, na zahradě zase pupeny černého rybízu nebo měsičníku či výhonky řekvičky, řeřichy, slunečnice a hořčice. V pupenech a zárodečných tkáních rostlin se totiž nachází neobyčejně účinné látky: hormony, enzymy, stopové prvky. Pupeny topolu dokonce likvidují i následky boreliozy a mononukleozy. Jíst můžeme i květy fialky, sedmikrásky, podbělu a petrklíče - jídla či nápoje jimi ozdobená budou mít nenapodobitelnou jarní atmosferu. Uvedeme tím v úžas všechny zúčastněné.
Tak věřte - nevěřte, :-))) krásné jaro přeji.







Z kalendáře 1

6. března 2016 v 13:01 | clam
6. Družebná neděle, 13. Smrtná neděle, 20. Květná neděle - končí 40denní půst, začínají Velikonoce. Připomíná se slavný vjezd Ježíše do Jeruzaléma a jeho vítání palmovými ratolestmi. V kostelech se světí kvetoucí větvičky jívy. Při bohoslužbách se předčítá zpráva o umučení J.K. tzn. pašije/utrpení/. 21. začíná Pašijový týden - Modré pondělí, 22. Šedivé úterý, 23. Škaredá středa - někde se říkalo Sazometná, protože se vymetaly komíny, uklízelo se a bílilo. Škaredá se jí říkalo proto, že tento den zradil Jidáš Krista. 24. Zelený čtvrtek - připomíná poslední Kristovu večeři s učedníky, jeho zatčení a odsouzení k smrti. Kostelní zvony zní při mši naposled "odlétají do Říma" a umlknou až do Bílé soboty. 25. Velký pátek - je dnem hlubokého smutku, drží se přísný půst, podle pověstí se otvírají skály a země vydává své poklady. 26. Bílá sobota - zvony se vrátily zpět a po večerní mši zvané Vzkříšení mohla propuknout radost. 27. Boží hod velikonoční - je dnem radosti, v noci na neděli vstal Kristus z mrtvých. 28. Velikonoční pondělí - -není spojeno s liturgickými úkony, zdobí se kraslice a chodí na pomlázku.
Tak.... tohle pondělí je známo asi většině národa. Jinak asi z výše psaného známe minimum. Patřím k té většině.
Takže věříme, či nevěříme, berme tyhle svátky, které jsou prý významnější než Vánoce, jako svátky JARA.



Z kalendáře

2. března 2016 v 14:33 | clam
Žlučník.
Lidem, kteří mají sklon k tvorbě žlučových kamenů, prospěje,když omezí tuky a úplně vyloučí grilovaná, smažená a kořeněná jídla. Jídlo by měli upravovat vařením nebo dušením.. Pomocnou bylinou při potížích je také vlaštovičníková tinktura. Prevencí je např. extrakt bodlákové šťávy nebo z kořene pampelišky, snižují hladinu cholesterolu ve žluči, a tím i riziko tvorby kamenů. Pijte čaje s obsahem hořčinů, např. z hořce, řebříčku, chmele, zeměžluče, pelyňku....
Jooo pampeliška, já znám jen pampeliškový med, ale čerstvé listy v salátu nebo šťáva mají vynikající účinky na játra, žlučník, ledviny, sliznici a zbavují zácpy, jsou močopudné a odplavením kyseliny močové pomáhají při léčbě cukrovky a dny. Čerstvá šťáva čistí krev, zevně se aplikuje na bradavice, abscesy a boláky. Použití: nálev nebo odvar z kořene, čerstvá šťáva, nebo listy.

Pampeliška lékařská, chcete.li smetanka, hadí mlíčí, mnišská hlava, lucernička, psí zub, pupava, odvančík.. za chvíli jich bude plno kolem nás. A takový věneček z pampelišek.. to jsou už jen vzpomínky.

březen

1. března 2016 v 9:56 | clam
V březnu přibývá dne o 1h 57min. Po jarní rovnodennosti se den prodlužuje. Stromy jsou připraveny k pučení, v lese můžete najít první posly jara - sněženky a bledule. Objevují se drozdi zpěvní, budníčci menší a čápi, nejprve čápi černí a poté čápi bílí. Zajíci a jezevci mají mláďata a ve stojatých vodách se schromážďují k páření obojživelníci - skokani, ropuchy a čolci. Vyletují včely a probouzejí se první motýli - hlavně babočky a žluťásci řešetlákoví. Netopýři se probouzejí ze zimního spánku.
20. března v 5h 30 min. začíná astronomické jaro.
Březen - zdraví.
V březnu doporučuje tradiční čínská medicína věnovat zvýšenou pozornost žlučníku. Tento sáčku podobný sedm až osm centimetrů dlouhý orgán ukládá žluč tvořenou játry a spolu s trávicími šťávami slinivky a tenkého střeva napomáhá rozkládat potravu na chemické směsi, které se prolínají střevní cestou do krve. Podráždění žlučníku a žlučových cest se projevuje bolestmi v pravém podžerbí. Typické je vystřelování bolesti do zad, někdy až pod pravou lopatku. Nejčastnější komplikací je přítomnost kamenů nebo bahna ve žlučových cestách. Bolest je provázená říháním, nadýmáním, pocením, někdy nevolností, zvracením a zvýšenou teplotou. Prvními příznaky poruchy funkční činnosti žlučníku mohou být bolesti velkých kloubů.. ramena, kyčle, kolena z vnější strany, lokty a někdy i nervový systém.
Uáá, pryč od toho.